دفتر نمایندگی سازمان ملل (یوناما) در افغانستان با نشر یک گزارش تحقیقی امروز دو شنبه(۱۷جولای/۲۶سرطان) گفته است که طالبان کارمندان و نظامیان دولت قبلی را به قتل میرسانند.
یوناما در گزارش هفت صفحهای که از وبسایت این نهاد نشر شده است وضعیت حقوق بشر در افغانستان را بین ماههای می و جون ۲۰۲۳ بررسی نموده است.
یوناما در مور وضعیت حقوق زنان در افغانستان این گزارش نوشته است که طالبان در تاریخ ۳ می ۲۰۲۳ اعلان کردند که تنها دانشجویان مرد میتوانند امتحان اکمال تخصصی در بخش پزشکی را سپری نمایند و زنان حق اشتراک در این امحتان را ندارند. همچنان اداره امر به معروف و نهی از منکر طالبان باعث آزار و اذیت و لتوکوب زنان در چندین مورد شده اند. در تاریخ ۱۹ جون مسئولان این اداره یک زن را در استان بامیان با چوب لت و کوب کردند و از پارک بیرون انداختند. مسئولان این اداره در کارهای موسسههایی که در راس آن زنان بوده اند نیز مزاحمت ایجاد کرده و در چند مورد باعث بسته شدن تعدادی ازاین موسسهها گردیده است.
یوناما در این گزارش از محدودیتهای وضع شده در مورد کارمندان زن در سازمان ملل نگاشته است که تمام کارمندان شاغل در این سازمان از سوی طالبان خانه نشین شدند و تعدادی از آنها از خانه کارهایشان را پیش میبرند.
در گزارش یوناما در مورد محافظت از افراد ملکی آمده است که گروه طالبان در قسمت تامین امنیت مردم به ویژه جلوگیری از حملات داعش شاخه خراسان ضعیف بوده است که در نتیجهای حملات این گرو بر مراکز و عبادتگاههای مذهبی افراد زیادی کشته شده اند. در دو حمله جداگانه داعش شاخه خراسان در شهر فیض آباد بدخشان ۱۵ نفر کشته و ۴۹ نفر زخمی شده اند.
در این گزارش در مورد اعمال مجازاتهای بدنی از سوی طلبان نیزپرداخته شده است. در تاریخ ۲۱ می طالبان یک زن را به دلیل اتهام زنا ۳۹ ضربه شلاق زدند. در یک رویداد مشابه طالبان طالبان شش نفر را در استدیوم احمدشاهی شهر کندهار به اتهام لواط هر کدام را ۳۹ ضربه شلاق زده است. همچنان در تاریخ ۲۰ جون طالبان از طریق توییتر اعلام کردند که حکم قصاص را بالای یک فرد اجرا کردند.
در گزاش یوناما از قتلهای فراقانونی گروه طالبان یادآوری شده است که اکثر این قتلها به ارتباط با جبهه مقاومت ملی و داعش شاخه خراسان صورت گرفته است. در تاریخ ۲۴ می طالبان دراستان سمنگان علیه یک تن از نیروهای امنیتی سابق عملیات انجام دادند که در نتجیه فرد مذکور به قتل رسیده است. در تاریخ ۱ جون دو جسد در شهر جلالآباد استان ننگرهار پیدا شد که گروه طالبان آن را به داعش شاخه خراسان نسبت دادند.
یونما در مورد وضع محدودیت بر رسانهها نوشته است که طالبان کمیتههایی را در ۳۴ استان افغانستان تشکیل داده است که از کار رسانهها نظارت کنند. این کمیتهها زیر نظر وزارت اطلاعات و فرهنگ فعالیت دارند که از اداره استخبارات، امر به معروف و نهی از منکر و ریاست اطلاعات و فرهنگ هر استان در آن عضویت دارند. در ۸می گروه طالبان چهار خبرنگار را در استان خوست بازداشت نمودند و بعد از گرفتن ضمانت آنها را رها نمودند و از ۷ جنوری سال ۲۰۲۳ تاکنون مرتضا بهبودی خبرنگاری افغانستانی و فرانسوی در بازداشت این گروه قرار دارد.
در مورد سیستم عدلی و قضایی تحت اداره طالبان گزارشهایی از سواستفاده جنسی در زندانها و بازداشتگاههای طالبان به نشر رسید. ادعاهای سواستفاده جنسی در زندانهای استانهای سمنگان، جوزجان و فاریاب وجود داشت اما طالبان با تعیین هیات حقیقت یاب این ادها را بی اساس خواند. همچنان فرمانهای فراقانونی رهبرطالبان که از زمان به قدرت رسیدن این گروه از سوی رسانهها نشر شده است نشان میدهد که اداره طالبان براساس دیدگاهها و نظریات یک فرد اداره میشود.