دومین دور نشست مخالفان طالبان در ویانای اتریش درحالی آغاز شد که هفته پیش آمنه محمد معاون سر منشی سازمان ملل در یک سخنرانی جنجالی در دانشگاه پرینسون ایالات متحده آمریکا گفته بود که قرار است در نشست دوحه موضوع به رسمیت شناختن طالبان نیز مطرح شود.
این سخنان با واکنشهای زیادی چه در داخل افغانستان و چه در خارج از کشور به دنبال داشت. شورای مقاومت ملی برای نجات افغانستان این گفتههای آمنه محمد را خلاف آرزوها و اراده مردم افغانستان دانست.
ائتلاف جنبشهای زنان معترض افغانستان با نشر ویدیویی از طریق رسانهها خواستار وضاحت از سوی آمنه محمد شدند.
استفان دوجاریک، سخنگوی سازمان ملل در رابطه به این موضوع گفت:« به رسمیت شناختن طالبان تنها در دست کشورهای عضو است».
وزارت خارجه آمریکا نیز در مورد سخنان آمنه محمد واکنش نشان داد و سخنگوی این وزارت بیان داشت:« هرگونه بحث به رسمیت شناختن طالبان برای ما غیر قابل قبول است».
با این حال مخالفان طالبان در نشست ویانا محور گفتگوهایشان را معضل افغانستان و راهکار مبارزه با انحصار قدرت عنوان نمودند.
محمد محقق رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان که سخنران آغازین این نشست بود میگوید:« در هیئت رهبری طالبان از هیچ یک اقوام غیر پشتون یا حضور ندارد یا حضور سمبلیک دارند، حضور هزارهها و شیعه در ساختار رهبری صفر است و اقوام تاجیک و ازبیک حضور سمبلیک دارند». او همچنان میافزاید« راه حل افغانستان، نیاز به یک تصمیم گیری بزرگ دارد، به همین خاطر شورای مقاوت ملی برای نجات افغانستان، طرحی را بیرون داده است که تا حدودی پاسخگوی نیازهای فعلی افغانستان میباشد».
دکتر دادفر رنگین اسپنتا قبل از آغاز نشست در صحبت با رسانه میگوید:«شرکتکنندگان درباره چگونگی هماهنگ کردن تلاشها برای رسیدن به صلح و استقرار نظام مبتنی بر اراده مردم بحث خواهند کرد».
احمد مسعود رهبر جبهه مقاوت ملی در سخنانش، میگوید«:اگر طالبان به رسمیت شناخته شود مبارزه دشوار میشود». او همچنان میافزاید:« آنهایی که جویای دموکراسیاند و آنهایی که اهداف امنیتی خود را دنبال میکنند، طرحی برای افغانستان ندارند. شرق و غرب برنامهای [برای افغانستان] ندارند و هر کاری که باید انجام شود، خود ما باید انجام دهیم».
آنچه که در روز اول این نشست حایز اهمیت خوانده شده است، تاکید تمامی اشتراک کنندگان بر مبارزه مشترک و راه حل اساسی برای معضل افغانستان میباشد.
این نشست برای یک روز دیگر نیز ادامه دارد و قرار است در اخیر، اعلامیه مشترک از سوی اعضای اشتراک کننده نشر گردد.
۲۴ آپریل ۲۰۲۳
نیما کاپلا