رویترز به روایت افراد نجات یافته از قایق غرق شده در کانال مانش پرداخته است. یک قایق کوچک که بیش از ۶۰ نفر در آن سوار بودند شنبه هفته گذشته هنگام سفر از فرانسه به سمت بریتانیا در کانال مانش غرق شد.
گفته می شود اکثر سر نشینهای این قایق شهروندان افغانستان بودند. ادریس، 22 ساله، یکی از از شهروندان افغانستان بود که با چند تن دیگر سوار این قایق بوده است. زمانی که قایق کوچکی که او و ده ها مهاجر دیگر سوار آن بودند، در حالی که می خواست از فرانسه به انگلیس برسد، شروع به غرق شدن کرد، متقاعد شد که میخواهد بمیرد.
او به رویترز گفته است که فقط به پدر و مادرش فکر میکرد که به خانه برگشتند، و این واقعیت که او برای کمک به خانوادهاش این سفر خطرناک را آغاز کرده بود، به او قدرت می داد که سرپا بماند.
بر اثر غرق شدن قایق در روز شنبه شش نفر جان باختند. تیمهای نجات فرانسوی و انگلیسی از جمله ادریس و فواد 15 ساله بیش از 60 نفر را که اکثرا افغانستانی بودند نجات دادند.
ادریس که از طریق مترجم به زبان پشتو صحبت می کرد، گفت: «99 درصد من مرده بودم. ابتدا موتور خراب شد و سپس آب شروع به ریختن کرد.»
او میگوید:”وقتی قایق غرق شد، مردم فریاد میزدند، لحظه بسیار دشواری بود. شش نفر بلافاصله جان باختند.”
ادریس گفت که بازماندگان با چسبیدن یا نشستن بر روی چیزی که از قایق باقی مانده بود به یکدیگر کمک کردند. آنهایی که نمیچسبیدند باید در کنار آن شنا میکردند و شناور میماندند تا نوبت به استراحت برسد.
او میافزاید:«ما به مرگ فکر کردیم و دعا کردیم که گناهانمان بخشیده شود. ما هم به فکر پدر و مادرمان بودیم. وقتی مرگ را می بینید خود به خود پدر و مادر خود را به یاد می آورید، زیرا هر کاری که می کنیم انجام می دهیم تا چیزی برای آنها به دست آوریم.»
کانال بین فرانسه و بریتانیا یکی از شلوغ ترین خطوط کشتیرانی در جهان است و جریانات قوی هستند که عبور از قایق های کوچک را خطرناک میکند.
ادریس گفت: «من به سرعت در حال از دست دادن قدرت برای شنا بودم، اما به سختی تلاش میکردم تا شنا کنم. من به خاطر پدر و مادرم و برادران و خواهرانم به شنا ادامه دادم، زیرا خانه را ترک کرده ایم و به خاطر آنها این همه رنج را پشت سر می گذاریم.»
ادریس گفت: «مسافران بسیار زیاد بودند. امواج بسیار قوی بودند.»
فواد یکی دیگر از نجات یافتگان است او گفت: «وقتی قایق از هم جدا شد، هوا کاملاً تاریک بود و ما چیزی نمی دیدیم. ما خیلی ترسیده بودیم.»
یک منبع قضایی فرانسوی روز پنجشنبه گفت که دو عراقی مظنون به قاچاق انسان و دو سودانی که مظنون به کمک به آنها در ازای دریافت هزینه کمتر برای گذرگاه هستند، به دلیل کشته شدن شش نفر تحت تحقیقات رسمی قرار گرفتند.
ادریس که یک سال پیش افغانستان را ترک کرده و هشت ماه است که در فرانسه بوده و منتظر رفتن به بریتانیا است، گفت: «خوشحالم که نمردم و دیگر برای رفتن به بریتانیا تلاش نخواهم کرد.»
او علاوه میکند:«اگر کسی می خواهد درخواست پناهندگی کند، بهتر است از فرانسه درخواست پناهندگی کند… آنها نباید به بریتانیا بروند، این خیلی خطرناک است.»
فواد که یک لباس سفید پوشیده است، کمتر مطمئن است که در آینده چه خواهد کرد، اما به همان اندازه از آنچه آنها پشت سر گذاشتند آسیب دیده است.
فواد که تصمیم گرفت چهره خود را نشان ندهد، ترس خود را هنگام غرق شدن قایق بازگو کرد. گفت اول شنا کرد و بعد بیهوش شد. او گفت:«نمی دانم چه اتفاقی برای من افتاده است.»
فواد که دو ماه است در فرانسه بوده و بیشتر در خیابان ها میخوابد، در پاسخ به این سوال که بعدن چه خواهد کرد، ابتدا میگوید که دوباره برای عبور از کانال خطرناک کانال تلاش خواهد کرد، اما بعدان اضافه کرد: «خواه به فرانسه بروم یا به فرانسه. لندن، من نمی دانم.»
بیش از ۲۰۰۰ مهاجر از کشورهایی از جمله ایران، سوریه و افغانستان فقط در این ماه با قایق های کوچک خود را به بریتانیا رسانده اند که به دلیل آب و هوای بهتر تشویق شده اند تا برای درخواست پناهندگی به بریتانیا سفر کنند.
ریشی سوناک، نخست وزیر محافظه کار بریتانیا، در حالی که خود را برای انتخابات سال آینده آماده میکند، متعهد شده است که قایق ها را متوقف کند.
منبع رویترز