مدیران خبرگزاری صدای شهروند تشکر از نگرانی شما در مورد شورای جهانی هزاره. شما به حیث یک رسانه حق دارید که در مورد فعالیت شورای جهانی هزاره و یا منفعل بودن آن بنویسید. اما، امیدوارم، صدای شهروند مانند هر رسانه تاثیر گذار، مسئولیت بررسی و تحلیل موضوعات را به شیوهای در پیش گیرد که علاوهبر اطلاع رسانی و ابراز نگرانی، در اعمار و رشد اندیشه های مثبت در جامعه هزاره و افغانستان نقش سازنده و مسولانه داشته باشد.
برای معلومات شما لازم میبینم به چند مورد اشاره نمایم.
اول- شورای جهانی هزاره برای رشد و استمرار خویش به حیث یک نهاد بینالمللی به اصلاحات نیاز دارد. ما سعی داریم این اصلاحات تحقق یابد و یک آینده مشخص و روشن برای شورا ایجاد شود.
سازمانها بصورت کلی به یک ساختار درونی نیاز دارد. تلاش ما بر این است که شورای جهانی هزاره هم باید مطابق ساختاری که تقاضا میشود آماده گردد. از اینرو، اصلاحات مطابق معیارات حتمی است. دریافت من از سه دهه فعالیت اجتماعی و مدنی در افغانستان و برای هزارهها این است که سازمانهایی با معیار حداقل در بین ما هزاره ها تا حدودی وجود دارد ندارد. بهویژه یک سازمانی که دارای شاخ و برگ بینالمللی باشد در جامعه هزاره تاکنون بوجود نیامده است. یکی از دلایلی که هزارهها همیشه هزینه زیاد پرداخت میکنند و دست آورد شان ناچیز است، نداشتن سازمانهای معیاری است.
دوم- فعالیت دادخواهی برای نسل کشی هزارهها در عرصه حقوقی ادامه دارد. تا وقت تحقق نتایج آن لازم نیست که جزییات آن نشر شود. من شخصن بارها از طریق گروههای واتساپ برای جمع آوری لست قربانیان پیام نوشته کردم.
سوم- برگزاری تظاهرات یک روش مناسب برای بلند نمودن صدای اعتراض است. بهویژه برای موضوعات آنی و ناآشنا. اما به تنهایی خود به هیچ وجه کافی نیست. قبلن هم در ین مورد عرض نمودم. وضعیت هزاره ها در افغانستان همه باید تحت نام نسل کشی طبقه بندی شود . برای موضوع نسل کشی هزارهها، اعتراض به تنهایی کافی نیست. در حالیکه، هزینه برگزاری آن بالا است. در ضمن تا وقتی که خود ما هزارهها مسئولیت نگیریم و عملن وارد صحنه نشویم و هزینه نکنیم و راههای موثر را نرویم، تنها با اعتراض و مظاهره به نتیجه نمیرسیم.
چهارم- ما هزاره ها نیازمند شناخت عوامل نسل کشی، اوضاع منطقه، تحلیل جغرافیایی هزاره نشین، تحلیل مناسبات بین هزاره ها، درک سیاسی هزاره، مناسبات با اقوام افغانستان و مناسبات بینالمللی هستیم. احساس میکنم که ما هزارهها فقط ناله و شکایت را بلد هستیم. فکر کنم یک کمی تامل کنیم و بیبینم که مشکل و نارسایی در کجا است و نقش خود ما در این نارساییها و این فاجعهها چیست؟ دریافت من اینست که هزارهها قبل از هر مشکلی، نقش خود را گم کرده اند . لازم است که مسئولیت و سهم خود را در بیرون شدن از وضعیت امروزی بصورت عمیق مطالعه کنیم.
پنجم- برای تمام رفتارها و جنایات ضد بشری در افغانستان، به یک سیستم گزارش دهی موثق نیاز است. میدانید که وضعیت افغانستان بخصوص از منظر حقوق بشری تحت نظارت سازمانهای بینالمللی و ملل متحد قرار دارد. بهتر است، یک سیستم راپوردهی موثق ایجاد شود تا گزارشها بصورت منظم و واقعی به سازمان ملل و مراجع مربوطه گزارش شود. این خود بهتر است نسبت به مظاهره و اعتراض و بیانیه. من قبلن با یک تعداد گروهها این موضوع را در میان گذاشتم . اما متاسفانه هیچ کسی مسئولیت نگرفته که با ما همکاری کند. امیدوارم شما در ین مورد پیشقدم شوید و ما را کمک کنید.
خوب بود سوال شود و سوال میشد که چه راه حل برای کاهش مشکلات وناهنجاریهای هزاره وجود دارد و چگونه میشود هزارهها برای تغییر وضعیت بسیج شوند و مسئولیت بگیرند.
راحله کویر
رئیس شورای جهانی هزاره
۲۱آگوست ۲۰۲۳