سازمان دیدهبان وزارت امور خارجهی امریکا با نشر گزارشی گفته است که ویزای ویژهی ایالات متحده آمریکا به همکاران افغانستانی همچنان بعد از دوسال با چالشهای اساسی روبرو است.
سازمان دیدهبان وزارت امور خارجهی امریکا در گزارش جدیدی که روز پنجشنبه(۹ سنبله/ ۳۱ آگوست) منتشر شده، گفته است که چالشهای متعددی برای برنامه ویزای مهاجرت ویژهی افغانستان دو سال پس از خروج هرجومرج و مرگبار ایالات متحده از افغانستان باقی مانده است.
در این گزارش آمده است که اگرچند دریافتهای بازرس کل نشان میدهد که وزارت امور خارجه تلاشهایی را برای سادهسازی بررسی متقاضیان از فبروری ۲۰۲۱ انجام داده است. اما این تلاشها برای رسیدگی به کارهایی که عقب مانده و افزایش تقاضا پس از خروج ایالات متحده کافی نبوده است.
این سازمان گفته است که اگر بودجه اختصاصی به پروسهی «اسآیوی» اختصاص داده نشود این مشکل همچنان باقی خواهد ماند.
گزارش «اوآیجی» نشان میدهد که برنامه «اسآیوی» به دلیل عدم حضور ایالات متحده در افغانستان با چالشهای بیشتری روبرو است.
در این گزارش آمده است: اتکا به همکاری طالبان به دلیل فقدان حضور فیزیکی دیپلوماتیک ایالات متحده در افغانستان بر توانایی متقاضیان «اسآیوی» افغانستان برای خروج از این کشور و رسیدن به یک وضعیت مطلوب تاثیر میگذارد.
در ادامهی این بیانیه آمده است: مقامات این وزارت به «اوآیجی» گفته اند که یکی از بزرگترین چالشها برای متقاضیان اسآیوی که قصد خروج از افغانستان را دارند، عدم آزادی رفت و آمد به خارج از افغانستان است که به همکاری طالبان وابسته است.
مقامات نهاد اوآیجی گفتند که طالبان برای تایید پروازها، اجازه دادن به زنان برای خروج از افغانستان به تنهایی تمایل ندارند. از سوی دیگر تعیین تعداد هواپیماهایی که در میدان هوایی بینالمللی کابل میتواند در خود جای دهد، و عوامل دیگر بر آزادی رفت و آمد برای افغانستانیها تاثیر گذاشته است.
در همین حال سخنگوی وزارت امور خارجه روز پنجشنبه (۹سنبله/۳۱ آگوست) به سیانان گفت که از اول آگوست، ایالات متحده «نزدیک به ۳۴ هزار سند اسآیوی برای متقاضیان اصلی و اعضای خانوادهی واجد شرایط آنها صادر کرده است.
این وزارت گفته است که از اواخر ماه مارچ، نزدیک به ۸۰ هزار متقاضی در مراحل دیگر بررسی بودند و دهها هزار نفر دیگر درخواست را آغاز کرده بودند.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنان در ادامه گفت: وزارت اطمینان حاصل میکند که درخواستهای اسآیوی افغانستان در سریعترین زمان ممکن مطابق با پارامترهای برنامهی مورد نیاز قانونی و الزامات امنیت ملی بررسی میشود.
دولت بایدن به دلیل ناکامی در تخلیهی زودتر متقاضیان اسآیوی و دیگر افغانستانیهای آسیبپذیر تحت نظارت شدید قانونگذاران هر دو حزب قرار گرفته است.
در این گزارش به نقل از یک مقام ارشد وزارت امور خارجه آمدهاست که در روزهای پس از خروج کامل ایالات متحده در آگوست ۲۰۲۱ اکثریت افغانستانیهایی که در طول کارزار نظامی دو دههی ایالات متحده برای این کشور کار میکردند، احتمالن در هرجومرج رها شدند و عجولانه تخلیه شده اند.