هدر بار اظهار داشت که تداوم حملات طالبان به حقوق زنان مشکلی است برای کل جهان و از شورای حقوق بشر خواست تا در نشست این شورا تمرکز بیشتری روی جنایات علیه زنان و دختران در افغانستان باشد.
هدر بار، معاون بخش حقوق زنان در دیدهبان حقوق بشر، همزمان با پنجاه و چهارمین نشست شورای حقوق بشر که روز گذشته (دوشنبه، ۲۰ سنبله/ ۱۱ سپتامبر ) در ژنو آغاز شد و تا ۱۳ اکتبر ادامه خواهد داشت، اظهار داشت: در زمانی که ما ۲۲مین سالگرد حملات ۱۱ سپتامبر که منجر به سرنگونی طالبان شده بود، را یاد میکنیم، طالبان در افغانستان کاملا به قدرت بازگشته و علیرغم وعدههایی که داده بودند، هیچ تغییری نکردهاند.
او معتقد است که طالبان از استعداد زمان بندی برخوردارند و در ماه آگوست که تمام دیپلماتهای جهان سرگرم گذراندن تعطیلات بودند، طالبان این فرصت را غنیمت شمرده و فشارها و حملات “گسترده، سیستماتیک و فراگیر” بر زنان و دختران افغانستان را افزایش دادند.
همانطور که در سال ۲۰۲۲ در یک هفته زنان را از تحصیلات عالی و کار در سازمان های کمک رسانی منع کردند و این رویدادها در ۲۰ و ۲۴ دسامبر زمانی که دیپلمات های غربی برای تعطیلات کریسمس آماده میشدند، اتفاق افتاد.
هدر بار نقدی بر پاسخگویی به سواستفادههای زن ستیزانه طالبان دارد و میگوید اگر واکنشی هم بوده، با هرج و مرج، ناهماهنگی انجام شده و فاقد فوریت بوده است و بیشتر با “آه و شانه بالا انداختن” و تنها با صدور بیانیههای ابراز نگرانی همراه بودهاست.
خانم بار با انتقاد از دیپلماتهای جهان گفت که بسیاری از دیپلماتها بیشتر بر روی «تعامل» با طالبان متمرکز هستند. بدون هیچ سود آشکاری برای حقوق بشر به دنبال مشارکت طالبان در مبارزه با تروریسم، مبارزه با مواد مخدر، و استخراج منابع طبیعی هستند.
او همچنین افزود این یک تصویر واضح است “در دنیایی که رهبران غالبن مرد هستند، تقریبن هیچ سیاستمداری حاضر نیست سرمایه سیاسی واقعی را برای حمایت از زنان و دختران خرج کند.
هدربار از شورای حقوق بشر خواست تا در این نشست یک مکانیسم پاسخگویی جدید با ظرفیت و مأموریت برای جمعآوری و حفظ شواهد مربوط به تمام جنایات بینالمللی ارتکابی در افغانستان با تمرکز قوی بر جنایات علیه زنان و دختران برای افغانستان ایجاد کنند.
خانوم بار همچنین خواستار تمدید مأموریت گزارشگر ویژه در مورد وضعیت حقوق بشر در افغانستان و افزایش منابع این تیم شد و ابراز داشت که نظارت مستمر و پاسخ معنادار به بحران حقوق زنان باید الزامی گردد.
بار همچنین اضافه کرد که در ارزیابی شورای امنیت سازمان ملل که قراراست در ۱۷ ماه نوامبر سال جاری به «توصیههای آیندهنگر برای رویکردی یکپارچه و منسجم» بپردازد، دولتها باید این توصیهها را از دریچه این که چه کمکی برای کسانی که از سوی طالبان نقض حقوق بشر میشوند، به ویژه زنان و دختران، ارزیابی کنند.
گفته میشود که ماموریت نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) در ماه مارچ ۲۰۲۴ خاتمه مییابد و خانم بار خواستار تمدید این ماموریت برای نظارت بر وضعیت حقوق بشر در افغانستان شد.
این سخنان خانم بار در شرایطی ابراز میشود که زنان در افغانستان از تمام حقوق انسانی شان محروم گشته و طالبان با دستورات پی در پی عرصه را بر زنان افغانستان تنگتر و تمام حقوق شهروندی آنها را نقض کردهاند.