«مرضیه امیری» همراه با «پرستو حکیم» و «مطیعالله ویسا» که درحالحاضر در بند طالبان به سر میبرد، نامزدان جایزهی «ساخاروف ۲۰۲۳» شدند.
خانم نیومن یکی از اعضای پارلمان اروپا در رابطه به نامزد شدن مرضیه امیری دیروز پنجشنبه(۲۳سنبله/۱۴سپتامبر) در حساب شبکهی اجتماعی اکس خود نوشته است که خانم مرضیه امیری آموزش مکاتب «مخفی» را به مناطق دورافتاده و ناامن سازماندهی میکند. او اضافه کرده است که «مرضیه امیری حتا در این مناطق سفر کرده و همچنان آموزش از راه دور را در آن مناطق مدیریت میکند.»
جایزهی ساخاروف برای آزادی اندیشه، به افتخار «آندره ساخاروف» دانشمند و مخالف شوروی سابق، با این عنوان نامگذاری شدهاست. این جایزه در دسامبر ۱۹۸۸میلادی توسط پارلمان اروپا بنیان نهاده شدهاست. این جایزه نشانی از طرف پارلمان اروپا به افراد یا سازمانهاییست که زندگی خود را وقف دفاع از حقوق بشر و آزادی اندیشه میکنند.
خانم امیری با کمک تیمی از دختران دانشجو، از زمان ممنوعیت تحصیلی دختران از سوی طالبان، با برگزاری کلاسهای آنلاین بهویژه برای دختران بالاتر از صنف شش به گونهی رایگان تدریس میکنند.
گفته میشود خانم امیری بهدلیل کارکردهایش چندینبار مورد سوء قصد در افغانستان قرار گرفت و مجبور شد برای محافظت از خود از افغانستان خارج شود؛ اما گفته میشود که همچنان فعالیتهای او در بخش آموزش هنوز ادامه دارد.
گفتنیست که دو نامزد دیگر این جایزه نیز در بخش آموزش فعالیت دارند. مطیعالله ویسا به دلیل فعالیتهای آموزشیاش از سوی طالبان بازداشت شد و تا کنون در بند این گروه به سر میبرد.