سازمان صحی جهان نسبت به کمبود بودجه سیستم صحی افغانستان و در پی آن بحران انسانی در این کشور هشدار داده است.
این سازمان با نشر پیامی روز یکشنبه(۲میزان/سپتامبر) در شبکهیاجتماعی اکس، با ابراز نگرانی از عواقب کمبود بودجه در سیستم صحی افغانستان، نوشته است که مشارکت این سازمان با اهداکنندهگان و شرکا، مراقبتهای صحی حیاتی را برای افغانستان به ارمغان آورده است.
این سازمان خواستار افزایش سرمایهگذاری در ارایه خدمات صحی در افغانستان، بهویژه در مناطق محروم که بهدلیل بحران انسانی جاری به شدت کمبود منابع و آسیبپذیر هستند، شده است.
طبق گفتههای سازمان، ۲۸.۸ میلیون نفر در افغانستان به کمکهای فوری نیاز دارند، در حالی که این رقم قبل از آگست سال ۲۰۲۱، ۱۸.۴ میلیون نفر بود.
سازمان صحی جهان افزوده است که به ۱۲۵ میلیون دلار بودجه اضافی برای ادامه تامین نیازهای بهداشتی اولیه تا اواخر سال ۲۰۲۳ نیاز دارد.
در همین حال، شماری از پزشکان افغانستان نیز با ابراز نگرانی از کمبود بودجه در سیستم صحی افغانستان، میگویند که تا حال کمکهای خارجی سیستم صحی افغانستان را فعال نگهداشته است و وضعیت کنونی سیستم مراقبت صحی در حال حاضر گواه آن میباشد که همچنان به کمکهای بینالمللی و کار سازمانهای غیر دولتی وابسته است.
در ۳۱ اگوست، کمیته بینالمللی صلیب سرخ اعلام کرد که به عنوان بخشی از تلاشهای این سازمان برای کاهش بیش از ۴۷۵ میلیون دالر از هزینههای جهانی آن، پروژهی را که برای ۲۵ شفاخانه عمومی در سراسر افغانستان برای نزدیک به دو سال تمویل میکند، پایان میدهد.
دکتر لو داپنگ، نماینده سازمان جهانی بهداشت در افغانستان، هفتهها قبل از اجرایی شدن کاهشهای کمیته بینالمللی صلیب سرخ، گفت: برای کشوری که از دههها درگیری متاثر شده است، کمبود بودجه سیستم مراقبتهای بهداشتی یک نگرانی بشردوستانه حیاتی است. پیامدهای این کمبود بودجه قابل اغراق نیست.
کاهش کمکهای صلیب سرخ به افغانستان در حالی صورت میگیرد که طالبان به دلیل وضع محدودیت بر زنان و دختران تا حد زیادی توسط جامعه جهانی طرد شدهاند و با رکود اقتصادی و محدودیتهای فلج کننده مالی و بانکی مواجه است.