اتحادیه ملی روزنامه نگاران افغانستان با نشر گزارشی میگوید که بررسیهای این نهاد نشان میدهد که دسترسی به اطلاعات در افغانستان بحرانی است.
اتحادیه ملی روزنامه نگاران افغانستان گفته است که براساس نظر سنجی این نهاد از ۴۳۳ خبرنگار که در تمام نقاط کشور کار میکردند، نشان میدهد که دسترسی به اطلاعات به پایینترین حد خود رسیده است.
این اتحادیه روز پنجشنبه( ۶میزان/ ۲۸سپتامبر) با نشر اعلامیهای به مناسبت روز جهانی حق دسترسی به اطلاعات نوشته است که ۹۰ درصد در پاسخ به سوالهای آنها در مورد در دسترس بودن اطلاعات رسمی برای خبرنگاران، وضعیت را “بحرانی” توصیف کردند.
همچنین نود و هفت درصد باور ندارند که طالبان دسترسی به اطلاعات را به عنوان یک آزادی مدنی تلقی کنند. از این میان هشتاد و هشت درصد گفتند که پاسخهایی که از مقامات طالبان در رابطه به پرسشهایشان دریافت کردند «اصلن رضایت بخش نبوده است».
گزارشها نشان میدهد که بعد از آگوست ۲۰۲۱ اکثر خبرگزاریهای بینالمللی افغانستان را ترک کردهاند و خبرنگار این نهادها از افغانستان متواری شدهاند.
در همین حال مقامات وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان به محققان این نهاد گفتهاند که قانون جدید رسانههای همگانی که شامل مقرراتی برای دسترسی به اطلاعات است، تهیه شده و در حال حاضر زیر بررسی داخلی میباشد.
اتحادیه ملی روزنامه نگاران افغانستان در این اعلامیه گفته است که نتیجه گیری این تحقیق نشان میدهد که وضعیت آزادی رسانهها در افغانستان بحرانی و خبرنگاران در انجام کارشان با تهدید روبرو هستند.
اتحادیه از جامعه جهانی خواسته است که اقدام فوری و هماهنگ، با نهادهای داخلی برای مقابله با این روند نگران کننده و بازگرداندن رسانه ها به عنوان ستون قوی جامعه افغانستان نیاز است.
این اعلامیه در حالی نشر میشود که طالبان دیروز (۵میزان) دفتر رادیو نسیم را بسته و مسوول و دو خبرنگار این رادیو را در دایکندی به دلیل تبلیغ علیه طالبان به مدت پنج ساعت بازداشت کردند.