براساس گزارشها پاکستان در اقدام بیسابقه برای پناهجویانی که در انتظار اسکان مجدد در بریتانیا و سایر کشورهای غربی هستند، ۸۳۰ دالر هزینه خروج وضع کردهاست.
بیش از هزاران نفر در پاکستان منتظر اسکان در کشورهای اروپایی و ایالات متحده آمریکا هستند.
روزنامه گاردین روز چهارشنبه (۱ قوس/ ۲۲ نوامبر) نوشته است که سازمان ملل متحد و کشورهای غربی این تصمیم پاکستان را برای تحمیل صدها دالر عوارض خروج برای هر پناهجوی افغانستانی که از آزار و اذیت طالبان فرار کردهاند، تکان دهنده و ناامید کننده میدانند و آن را محکوم کردند.
این اقدام «بیسابقه» پناهندگانی را هدف قرار میدهد که تحت طرحهای اسکان مجدد منتظر ترک پاکستان به کشورهای غربی هستند و برای هر نفر حدود ۸۳۰ دالر (۶۶۰پوند) دریافت میکند.
این امر پس از آن صورت میگیرد که پاکستان از سرکوب پناهجویان خبر داد و اعلام کرد که اول نوامبر آخرین مهلت حدود ۲ میلیون افغانستانی ثبت نام نشده برای خروج از کشور است.
پاکستان پس از پایان مهلت مقرر، اخراج دسته جمعی افغانستانیهای فاقد مدرک را آغاز کرد.
هزاران افغانستانی بدون مدارک صحیح یا با ویزاهای منقضی شده از زمان سقوط کابل در ماه آگوست ۲۰۲۱ در پاکستان در انتظار اسکان مجدد در کشورهای غربی هستند. بیشتر آنها با ادارات دولتی و سازمانهای غربی کار میکردند و واجد شرایط اسکان مجدد به دلایل بشردوستانه هستند.
دولت ایالات متحده قصد دارد حدود ۲۵ هزار را در این کشور اسکان دهد. بریتانیا گفته است که ۲۰ هزار نفر را اسکان خواهد داد.
پنج دیپلمات ارشد غربی در پاکستان به گاردین گفتند که هزینه مجوز خروج در پاکستان در سطح بینالمللی بیسابقه بوده و باعث شوک شده است. یکی از دیپلماتها گفته است: میدانم که از نظر اقتصادی برای پاکستان بسیار سخت است، اما واقعن تلاش برای کسب درآمد از پناهجویان واقعن جذاب نیست.
این دیپلمات همچنین اضافه کرد که این موضوع با دو آژانس سازمان ملل متحد، آژانس پناهندگان سازمان ملل و سازمان بینالمللی مهاجرت، مطرح شده است.
یک دیپلمات دیگر گفت که این اقدام در یک نشست خبری از سوی وزارتهای کشور و امور خارجه به مقامهای غربی گفته شده است. هنگامی که نگرانیها در مورد این هزینه مطرح شد، به مقامها گفته شد که تصمیم اولیه این بود که برای هر نفر ۱۰ هزار دالر دریافت کنند اما این مبلغ به ۸۳۰ دالر کاهش یافت.
در همین حال ممتاز زهرا بلوچ، سخنگوی وزارت خارجه پاکستان گفت که هیچ برنامهای برای تغییر این سیاست وجود ندارد. این افراد در دو سال گذشته اینجا بودهاند و پناهنده نیستند، بلکه پناهجویانی هستند که ویزا و مدارک بیشتری ندارند. اما ما انتظار داریم که کشورهای مربوطه روند روادید و تایید را تسریع کنند تا بتوانند در اسرع وقت به مقصد خود بروند.
بلوچ گفت که برای پردازش اسکان مجدد پناهجویان به اطلاعات بیشتری نیاز است زیرا برخی از کشورهای غربی اسامی آنها را بدون جزییات بیشتر اعلام کردهاند.
بابر بلوچ، سخنگوی کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد، گفت: این سازمان با دولت پاکستان همکاری میکند تا موضوع جریمه خروج و هزینه ویزای مازاد بر اقامت پناهندگان در برنامه اسکان مجدد را حل کند. کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد با مقامها از معافیت پناهندگان از این الزامات حمایت میکند.
او گفت که سازمان ملل درک میکند که این وضعیت میتواند باعث ایجاد نگرانی در میان کسانی شود که به پاکستان گریختهاند اما مشتاق بودند کشور را ترک کنند و زندگی خود را از سر بگیرند. اسکان مجدد بخشی از یک مکانیسم همبستگی جهانی و نجات جان برخی از آسیب پذیرترین پناهندگان و پناهجویان است.