خبرگزاری صدای شهروند
طالبان یکی از گروههای افراطی و بنیادگرای اسلامی است که در ۱۵اگست ۲۰۲۱ افغانستان را اشغال و مردم آن را دچار سختترین وضعیت ممکن کردند. این گروهِ سلفی و جزمگرا وقتی افغانستان را زیر کنترول خود درآوردند، طی فرمانی اعلان کردند که هیچکس مستحق مجازات نیست. همه مستحق بخشش هستند. از صدور این فرمان یک ماه نگذشت که ترورهای زنجیرهای شروع شد. طالبان برای اینکه در مجامع بینالمللی و بین مردم بدنام نشوند، مخالفان خود را زیر نام داعش به قتل میرسانند.
حملهای که در ۱۵حمل امسال در منطقهای معصومآبادِ ولایت نیمروز اتفاق افتاد، زیر نام داعش صورت گرفت. در این حمله، براساس صحبتهای مردم محل، خبری از داعش نبوده است. طالبان مخالفان خود را زیر این نام سرکوب کردند. مردم میگویند که شبانگاهان طالبان وارد خانههایشان شده، برخیها را لتوکوب کردند، برخیها را بازداشت کردند و برخیها را هم کشتند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان در ۱۵جدی سال ۱۴۰۱اعلان کرد که جنگجویان طالبان طی یک عملیات مخفی ۱۵داعشی را در ولایتهای کابل و نیمروز کشته و زخمی کردهاند. این ادعا در حالی مطرح میشود که اکثر کارشناسان به این باور استند که تمامی کشتهشدگان، سربازان دولت پیشین بوده و هیچ دخلوتصرفی در امور طالبان نداشتهاند. طالبان آنها را به زعم اینکه مبادا فردا برایشان دردسر ایجاد کنند، زیر نام داعش کشتند.
داوود مزمل، والی بلخ در ۱۸حوت ۱۴۰۱ در دفترش توسط یک داعشی کشته شد. بعد ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان اعلان کرد که جنگجویان امنیتی طالبان در ششم حمل ۱۴۰۲ سه عضو برجستهای داعش را از پا درآوردهاند. همچنان در ۱۵حمل ۱۴۰۲اعلان کرد که شش عضو داعش را در ولایت بلخ از پادرآوردهاند. به همین ترتیب جنگجویان قطعه ۸۸۸ طالبان چهارشنبهشب، ۱۷ حوت، هشت تن را در منطقهای حاجی ایوب، از مربوطات حوزه هفتم شهر مزارشریف، در یک مهمانی به قتل رساندهاند. مسوولان محلی این گروه در بلخ با نشر خبرنامهای ادعا کردهاند که آنان در یک جریان عملیات اوپراتیفی هشت تن را که قصد «آدمربایی و باغیگری» را داشتند کشتهاند. این گروه روز پنجشنبه، ۱۸ حوت، اجساد کشتهشدگان را در شهر نیز به نمایش گذاشتهاند. با این حال منابع در بلخ ادعا میکنند که این گروه در یک درگیری ساختگی دستکم هشت عضو یک خانواده را به قتل رسانده است و تصویرهای که از جانباختگان این حادثه منتشر کرده، هیچ نشانهای از درگیری مسلحانه ندارد.
اعضای خانواده و نزدیکان این قربانیان یک روز پس از قتل آنان، اجساد جانباختگان را به کابل انتقال دادند و میخواستند در مقابل دروازه دفتر هیات معاونت سازمان ملل متحد (یوناما) اعتراض کنند، اما با مخالفت شدید طالبان مواجه شدند. گروه طالبان بازماندگان قربانیان بلخ را اخطار داده و رسانهها را نیز از پوشش این اعتراض منع کردند.
و نیز دو مرد در شهر مزار شریف، مرکز ولایت بلخ در ۲۳اسد ۱۴۰۱ تیرباران شدند. هردو فرد از نظر باشندگان مزار شریف بیگناه بودند اما طالبان ادعا داشتند که هردو فرد کشتهشده وابسته به گروه داعش بودند.
طالبان از زمانیکه قدرت را بدست گرفتهاند، بارها تلاش کردهاند که مخالفان خود را زیر نام داعش از میان بردارند. این تلاشها تاهنوز خیلی موفق بوده است. به باور برخی از کاشناسان نظامی و سیاسی طالبان با ترسیم دشمن خیالی میخواهند که هم جنگجویان خود را تغذیهای فکری کنند، هم زنگ خطر را به گوش مردم بنوازند و هم از مجامع بینالمللی باجگیری کنند. این کارشناسان اعتقاد دارند که اگر شریانهای فکری و مالی طالبان توسط جناحهای مخالف هدفگیری شود، احتمال به زمیننشستنِ این گروه افراطی زیاد است.
نویسنده: آرش مهربان
۵ آپریل ۲۰۲۳