خبرگزاری زنتایمز در گزارش تحقیقی به نام “ظریفه غفاری واقعی کیست” پرده از ابهامات و تناقض گوییهای ظریفه غفاری برداشته است.
در این گزارش که از آن به نام راست آزمایی نیز یاد شده است در خیلی موارد حرفها و پیامهایی که بین غفاری و خبرگزاری زنتایمز رد و بدل گردیده در میان گذاشته شده است و همچنین با منابع صحبت شده که ظریفه غفاری در نهادهای بینالمللی به آن استناد نموده بود.
زنتایمز در این گزارش مدعی شده است که بین گفتههای ظریفه غفاری و اسناد تحصیلی و کارهایاش مطابقت وجود ندارد.
به نقل از این گزارش، ظریفه غفاری در سه محل تولد شده است.
“بر اساس کتاب خاطراتش، غفاری در کابل به دنیا آمده است. اما در نوشتهای که در ماه مارچ ۲۰۲۳ توسط ونتیفیر منتشر شده، آمده که او در پکتیا به دنیا آمده است. همچنین او در سال ۲۰۱۸ در مصاحبهای با روزنامۀ اطلاعات روز گفت: «من زادۀ میدانوردک هستم.”
بحث دیگر درمورد اسناد تحصیلی وی و چگونگی امتحان کانکور است.
او برای تلوزیون طلوع گفته است که مکتب را از پکتیا فارغ شده و اما برای اطلاعات روز گفته که از کابل فارغ شده است. غفاری در خاطرات خود نوشته است که در دانشگاهی در ولایت خوست پذیرفته شده بود. اما در سال ۲۰۱۸ روزنامۀ اطلاعات روز گزارش داده است که او در دانشکدۀ حقوق دانشگاه کابل پذیرفته شده بود. روزنامهنگار اطلاعات روز، که گزارش را نوشته است، به زنتایمز تأیید کرد که تمام معلومات مربوطبه زندگینامۀ خانم غفاری را از خود او دریافت کرده است.
در مورد کارکردهایاش نیز راست آزمایی صورت گرفته و نتیجه آن تناقضگویی بیش نیست. او گفته است که من اولین شخصی بودم که یک ایستگاه رادیویی زنانه را با کارمندان زن در استان میدان وردک ایجاد کردم. و همین امر باعث شده که در خور توجه نهادهای بینالمللی باشد. اما زن تایمز با چند منبع مستقل و معتبر صبحت نموده است که تمامی آنها این ادعا را رد نمودند. زنتایمزم حتا با افرادی که ظریفه غفاری مدعی شده بود که همکار وی بودند صحبت نموده که در نتیجه آنها این ادعا را رد نمودند و گفتند که قبل از ایستگاه رادیویی متعلق به ظریفه غفاری ایستگاههای رادیویی دیگر نیز فعالیت داشته است.
او ادعا کرده است که اولین شهردار زن در افغانستان بوده و در رقابت پست شهرداری میدان وردک تنها زنی بوده که اشتراک نموده است. اما زنتایمز این ادعا را رد نموده و نوشته که اولین شهردار زن عذرا جعفری میباشد که از سال ۲۰۱۴-۲۰۰۸ در استان دایکندی فعالیت میکرده است. همچنان غفاری تنها اشتراک کننده در رقابت پست شهرداری میدان وردک نبوده است بلکه یک زن دیگر نیز اشتراک داشته است.
این موارد از جمله موارد مهمی است که در گزارش زنتایمز راست آزمایی شده است. ظریفه غفاری به نهادهای بینالمللی طوری وانمود کرده است که او در دنیای مردانه افغانستان مانند یک قهرمان جنگیده است در حالیکه در این گزارش این ادعاها کاملن رد گردیده و تمامی کسانی که با او کار میکردند و یا وی را کمک نمودند که تا شهردار میدان وردک مقرر شود، مرد بودند.
او به نهادهای بینالمللی مدعی شده است که فعال حقوق زن است. اما در این گزارش آمده که او هیچگونه از زنان چه در زمان متصدی وظیفهاش به عنوان شهردار، چه به عنوان مسئول ایستگاه رادیویی و چه در زمانی که فعالیتهای حقوق زنان را آغاز نموده، حمایت نکرده است.
حال طرفداران ظریفه غفاری که عمدتن متعلق به قوم او هستند زهرا نادر مسئول زنتایمز را متهم به قوم پرستی میکنند و او را توهین نژادپرستانه میکنند. از زمانیکه زن تایمز این گزارش را نشر نموده است. طرفداران غفاری به جای نقد منطقی، زبان به فحاشی و توهین باز نمودند و میگویند زهرا نادر بخاطر حسادت چنین گزارشی را نوشته است.
اما واقعیت آناست که جای چنین گزارشهای تحقیقی برای راست آزمایی خالی بود. بخش عمده کار رسانهای افشا سازی و آشکار کردن جعل و دروغی است که یا از سوی افراد و یا هم از سوی نهادها به خورد مردم و نهادهای بینالمللی داده میشوند.
خوب خواهد بود که مخالفان این گزارش با نقد منطقی و تحقیقی ادعاهای زن تایمز را مورد بررسی قرار دهند.
نصرالله محسنی