با فرارسیدن فصل تابستان، امتحانهای چهارنیمماههای مکتبها نیز از راه میرسد. دانشآموزان با ترس و دلهره وارد صنفهای درسی شده و به حل سوالهای سخت و آسان میپردازند.
اما آیا این فصل برای همهای دانشآموزان مکتب – اعم از پسر و دختر – یکسان است؟
منابع مردمی در حصهای اول بهسود، استان میدان وردک، با ارسال تصویرهایی از امتحانهای چهارنیمماهه از صنفهای اول الی ششم در لیسه عالی دشت اطمان میگویند که امتحانها بدون حضور دختران دانشآموز برگزار شده است.
در حالی که اکثر مکتبها در افغانستان به دختران دانشآموز الی صنف ششم اجازه ورود میدهند، لیسه عالی دشت اطمان در شهرستان حصهای اول بهسود، بدون حضور حتا یک دختر دانشآموز اقدام به برگزاری امتحانهای تابستانی کرده است.
محروم کردن نیمی از نفوس جامعهای کمسواد افغانستان از سوی گروه تروریستی طالبان که در واقع دشمنان درس و تحصیل هستند، عواقب جبرانناپذیری بر نسلهای آینده خواهد داشت.
استاد جلیل قادری، که در یکی از مکتبهای خصوصی در کابل تدریس میکند، این اقدام طالبان را تیشه زدن به ریشه علم و آگاهی میداند.
استاد قادری در این باره میگوید: «از گروه طالبان جز این انتظاری نمیتوان داشت. این گروه با محروم کردن نسل گذشته در دوره نخست شان، جامعه امروز را بیسواد بهبار آوردند. در این دوره شان هم، وقتی دختران و خانمها را از رفتن به مکتب و دانشگاه محروم میکنند، آیندهای تیره و تاری را برای افغانستان رقم میزنند.»
مجید برهانی، استاد دانشگاه در دانشکدهی علوم سیاسی، در خصوص وضع محدودیتهای تحصیلی برای دختران و زنان افغانستان میگوید: «زنان افغانستان همیشه قربانی برداشتهای افراطی دینی بوده است. در دوره جنگ با شوروی سابق و جنگهای داخلی زنان از زندگی محروم شدند. و بدتر از آن طالبان آمدند و وحشت برپا کردند. الان هم این گروه افراطی از هرگونه سختگیری غیرانسانی ابا ندارند. طالبان در تصمیمهای شان چندپهلو عمل میکنند. اما متاسفانه نادانترین شان در ارگ تشریف دارند. و سختگیری بر دختران و زنان هر روز بیشتر خواهد شد. اگر جامعه جهانی دست به اقدام عملی نزند، آینده از هر لحاظ برای دختران ما سخت خواهد بود.»
گروه تروریستی طالبان، به مجرد تصاحب قدرت، آموزش را برای دختران بالای صنف ششم منع کردند.
آذر آذرمن