افعانستان دارای جمعیتی با ۶۰ فیصد نسل جوان میباشد، اما این جوانان بیکار و در انتظار بازگشایی مکتبها و دانشگاهها هستند.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۴، پانزدهم جولای را به عنوان روز جهانی مهارتهای جوانان نامگذاری کرد.
از این روز در سراسر جهان در حالی تجليل میشود که در افغانستان جوانان به ویژه زنان و دختران از حق آموزش، کار و حتا آزادیهای فردی و اجتماعی محروم هستند. اینها از جمله عواملی دانسته میشوند که بر مهارت آموزی جوانان این کشور سایه افکنده و اجازه رشد و ترقی را از آنها گرفتهاست.
بعد از روی کار آمدن طالبان و بستن درب مکتبها و دانشگاهها بروی دختران، تعدادی زیادی از دانشآموزان به یادگیری مهارتهای جدید روی آوردند. اما طالبان این فرصت را نیز از این جوانان سلب کرده و با وضع قوانین خودسرانه آنها را تا توانستند محدود کردند.
تمنا با نام (مستعار) که بعد از بسته شدن مکاتب و مراکز آموزشی در آموزشگاه نقاشی ثبت نام کرده بود میگوید: “بعد از اینکه طالبان به ما اجازه رفتن به مکتب را ندادند، تصميم گرفتم به کارگاه نقاشی بروم تا هم یک مهارت جدید بیآموزم و هم اینکه آنجا با دوستانم مصروف باشم تا بتوانم با این روزهای دشوار مقابله کنم. اما یک هفته نگذشت که افراد طالبان آمده و این آموزشگاه نقاشی را نیز بستند.”
در همین حال سفارت امریکا در کابل در صفحه تویترش نگاشته است که واشنگتن به پشتیبانی از جوانان در افغانستان برای افزایش مهارتهای آنان ادامه خواهد داد.
سازمان ملل متحد نیز در پيوند به پانزدهم جولای (روز جهانی مهارت جوانان) گفته است که در طی سال ۲۰۲۲ میلادی، ۷۳ میلیون جوان درسراسر جهان بیکار بودهاند.
فرشته عسکری