پس لرزههای بسته شدن سفارت افغانستان در هند کمکم به اروپا سرایت کرده است. گفته میشود سفیر افغانستان در هالند طی معاملهی پنهان با وزارت خارجه تحت کنترل طالبان قصد دارد این نمایندگی را به طالبان واگذار نماید. گرچه سفارت افغانستان در هالند با نشر خبرنامهی این شایعهی معامله را رد نموده است. اما گفته در ارایه خدمات قنسولی با وزارت خارجه تحت کنترل طالبان در ارتباط است.
این خبر با عکسالعمل افغانستانیهای مقیم هالند مواجه گردیده و سبب نگرانی جامعه دیاسپورای فرهنگی افغانستانیهای مقیم کشور هالند شده است. فعالان جامعه مدنی و فرهنگی افغانستانیهای مقیم هالند گفته اند آنها تلاش میکنند تا جلو واگذاری این نمایندگی را به طالبان بگیرند، آنها تاکید میکنند؛ کشور هالند طی بیست سال گذشته با شعار دموکراسی و پایبندی به حقوق بشر همواره در کنار مردم افغانستان بوده و انتظار میرود که اکنون نیز در کنار مردم افغانستان باشد و سفارت افغانستان را به طالبان واگذار ننماید.
یکی از فعالان جامعه فرهنگی افغانستان مقیم هالند گفته است که آقای آصف رحیمی وابسته به حزب اسلامی حکمتیار میباشد. از همان ابتداء میانهی خوبی با فعالان جامعه فرهنگی افغانستانیهای مقیم هالند نداشته است. این درحالیست که سفیر قبلی این نمایندگی سیاسی همکاری صمیمانه با جامعه دیاسپورایی افغانستانیهای مقیم هالند در بر پایی و گرامیداشت نوروز و دیگر رویدادهای فرهنگ و عنعنوی مشارکت رضایتمندی داشتند.
به گفتهی صاحب نظران و کارشناسان روابط بین الملل طالبان با نفوذ به سفارتخانههای افغانستان از طریق پشتونهای مستقر در کشورهای مختلف با ایجاد چند دستگی و اختلاف در درون سفارت افغانستان و از بین بردن رابطه کشور میزبان و سفارت، بخشی از اعتماد دو طرف را دچار چالش میکند و اتفاقن این تاکتیک در سفارت افغانستان در هند بهخوبی عمل کرد.
از طرف دیگر آقای عباس فراسو استاد دانشگاه میگوید: طالبان میخواهند آدرس سیاسی برای مخالفان طالبان وجود نداشته باشد؛ طالبان با ایجاد اختلاف، میزان اعتماد کشور میزبان و سفارت افغانستان را هدف گرفته و از بین میبرد.
به نظر میرسد با توجه به نگاه مثبت سفیر برحال، آقای آصف رحیمی به گروه تروریستی طالبان که از لحاظ تبار و قومی متعلق به آن است فتح سفارت افغانستان در هالند علیرغم مخالفت جامعه فرهنگی افغانستانیهای مقیم این کشور کاری چندان مشکلی نخواهد بود.
از سوی دیگر چندی قبل شاهد بودیم که برخی کشورهای اروپایی نیز در چند دور میزبان گرم نمایندگان طالبان بودند. گرچه بسیاری از مخالفان از حضور طالبان اعتراض داشتند و خواستار تحت تعقیب افراد مشخصی از طالبان بودند اما چنین چیزی تحقق نپذیرفت.
تجربهی که طالبان برای کنترل سفارت افغانستان در روسیه، چین ایران، پاکستان و قطر بدست آورده اند و با سیاست اختلاف افگنی در سفارت افغانستان در هند، این بار خیز بلندی برداشته تا پرچم سفید گروه تروریستی طالبان را در اروپا به رخ بکشاند.
در شرایط جدید منطقهای و بحران اکراین و انتخابات پیش روی ایالات متحده آمریکا و چراغ سبز تیم آقای بایدن به طالبان این گروه را جسور تر کرده تا نمایندگیهای سیاسی و دیپلماتیک افغانستان را علیرغم بیانیههای غیر الزام آور پارلمان اتحادیه اروپا در تقبیح سیاست آپارتاید جنسیتی، قومی، نقض حقوق بشر، نسل کشی قومی و اقلیتهای مذهبی این نمایندگیها را بهبلعد.
با این حال احتمال میرود با معاملهی که آقای آصف رحیمی با طالبان انجام داده است در اندک زمان نهچندان دور شاهد واگذاری سفارت افغانستان در هالند به طالبان باشیم.
اگرچه انتظار میرود فعالین دیاسپورای افغانستانیهای مقیم هالند تلاش مضاعف خواهند کرد تا این بده بستان به این راحتی در اروپا باب نشود.
پس از دو سال از سقوط جمهوریت سفارتخانههای افغانستان بدلیل عدم حمایت از یک دولت مشروع میزان کارکردهایاش زیر ذره بین قرار گرفته و اعتبار آن به لحاط چارچوب عرف دیپلماتیک متزلزل گردیده است. همین مسئله باعث گردیده گروه تروریستی طالبان با هدف گرفتن سفارتخانههای افغانستان با هماهنگی و چراغ سبز ستون پنجمی در درون سفارتخانهها آنها را فتح نماید.
✍️ قربانعلی رضایی